En blöjbyxa används utanpå t.ex. vikblöjor, formsydda blöjor eller prefoldblöjor.
Blöjbyxan har ett ytskikt som är fukttätt men som släpper igenom luft och låter huden på barnet att andas.
En blöjbyxa tvättas vid behov och ofta kan man ha en blöjbyxa nästan en hel dag utan att den behöver tvättas.
Ett barn behöver normalt 4-5 blöjbyxor att växla mellan om man inte vill tvätta alltför ofta.
En fördel med blöjbyxorna är att de kan passa de flesta storlekar på blöjor och att flera olika blöjtyper fungerar med samma blöjbyxa.
Det finns två olika modeller på blöjbyxor att välja på, Dra-på-blöjbyxan eller den Uppvikbara blöjbyxan.
Det finns blöjbyxor som är av dra-på-modell vilka kan liknas vid en stor vattenmotståndig trosa eller kalsong. Dessa blöjbyxor kan vid en första anblick verka smidiga men de är inte anpassningsbara till barnet storlek och inte håller så lätta att sätta på.
De uppvikbara blöjbyxorna öppnas på två ställen vid barnets behöver vilket gör att det kan vikas ut platt på skötbordet. En uppvikbara blöjbyxorna fästs med kardborreband, knappar, snören eller snappies.
Det finns två sorters material som används i blöjbyxorna.
Ull är den klassiska blöjbyxan som har funnits under lång tid. Ullen i blöjbyxorna kommer från oftast från får och är först tovad och sedan återfettad. Detta gör att ullen är vattenavstötande.
Det vanligaste materialet i en blöjbyxa är PUL som står för polyuretanlaminerad polyester. Polyester tål många tvättar, står emot väta mycket bra men släpper ändå igenom luft så att barnets könsliga hud luftas bra.
Här kan du hitta mycket mer intressant information och fakta om tygblöjor men också en del roliga och spännande om blöjorna.