Tygblöja - Massor med tygblöjor

Tvätta tygblöjor

Tvätta tygblöjor

Allt tygblöjor behöver tvättas ofta. Innerblöjan används en gång och sedan ska den tvättas. Ytterblöjan eller blöjbyxan kan användas flera gånger men tvättas normalt efter en dags användning.

Tygblöjorna och blöjbyxorna ska tvättas i minst 60°C så att bakterierna dör. Vissa tygblöjor (inte blöjbyxor) går att köra i 90°C. Tygblöjorna går att tvätta tillsammans med övrig 60°C-tvätt Det finns sätt att undvika att tyget i tygblöjorna tar åt sig allt för mycket luft och färg så att tvätten underlättas.

Ta hand om tygblöjan direkt

Det finns två sätt att ta hand om tygblöjorna efter ett blöjbyte.

  • Skölj av tygblöja med vatten och eventuellt gnugga med galltvål för att sedan hänga blöjan på tork. Detta gör att blöjan inte luktar till dess att du ska tvätta den i maskinen.
  • Ett alternativ är att lägga blöjan i en blöjhink som har ett lock och är halvfylld med vatten.

Ifall blöjorna lukta illa även efter tvätt kan man lägga dem i en hink halvfylld med kallt vatten och 1 msk 24% ättika över vatten till det är dags att tvätta fler blöjor. Ättikslukten försvinner vid tvätt.

Rispapper

Genom att placera ett rispapper mellan innerblöjan och barnet blir det väldigt lätt att ta bort nummer två. Om inte barnet satt sig ner kan det faktiskt räcka med att byta rispappret och inte innerblöjan om det bara kom bajs. Ytterligare en fördel med rispapper är också att barnet inte behöver ha direktkontakt med den fuktiga blöjan.

Rispappret kan spolas ned i toaletten.

Galltvål

Galltvålen är en väldigt bra tvål om man vill tvätta bort bajsfläckar från tygblöjor. När bajset är borttagen gnuggas blöjan på det skitiga området med galltvålen som tar enkelt bort missfärgningen.

Galltvål är en animalisk tvål och används inte av veganer. Ett alternativ till galltvål är citrontvål men citrus är allergiframkallande och bör undvikas.

Tygblöjor efter tvätt

Tygblöjorna ska inte torktumlas efter blöjtvätten. Detta sliter på blöjorna, är dåligt för miljön och kostar dig massa pengar. Häng därför upp blöjorna på ett klädstreck efter tvätt så att det får lufttorka.

Om ni får för er att torktumla blöjorna någon enstaka gång ska ni definitivt inte ha i mjukmedel eftersom mjukmedlet gör så att blöjan blir sämre på att suga upp vätska.


Tygblöjor kan ni hitta hos

Allt om elektriska mopeder

Mer fakta om tygblöja

Här kan du hitta mycket mer intressant information och fakta om tygblöjor men också en del roliga och spännande om blöjorna.

Meny - Tygblöja
Till förstasidan på www.tygbloja.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
VikblöjaAIO-blöjaBlöjbyxaNyheter